Seglora Kyrka Del 1 (2)

Den okända Seglora kyrka, en katedral i knallebygden Del 1 (2)

Seglora kyrka – vem känner inte till den? Där, på Skansen i Stockholm, har många svenskar hört bröllopsklockorna ringa. Men den "riktiga" Seglora kyrka, som ligger i Seglora utanför Borås, har inte minsta likhet med Skansen-kyrkan.

Redan på 1860-talet tyckte man att Seglora gamla kyrka började bli utsliten - den såg fattig ut, helt enkelt. Dessutom började den bli för liten. Socknen växte, och industrierna började etablera sig i trakten. För att finna gehör för kravet på en ny kyrka gjorde man - ingenting. Det vill säga man lät bli att underhålla den gamla, den fick förfalla mer och mer. Knepet tog tid, men till slut lyckades det, och 1903 stod den nya kyrkan på plats. Inte på samma plats, vill säga, utan en bit längre bort, så församlingen ståtade helt plötsligt med två kyrkor. Det var en del tal om att bygga om den gamla kyrkan till kyrkstallar, men det rann ut i sanden. Och då visste man just inte vad man skulle göra av den.


Här ser vi både den gamla och den nya kyrkan i Seglora.

Första köpet gick tillbaka
Men så 1910 hände något. Viskafors behövde en kyrka, och man köpte helt enkelt Seglora gamla kyrka. Det visade sig snart vara en förhastad affär. När man skulle börja flytta den uppdagades det att den var så dålig att man inte ville ha den. Köpet gick tillbaka, och kyrkan stod där den stod. Sedan hände ingenting förrän år 1916 Arthur Hazelius var på jakt efter en representant för svenska landsortskyrkor
till Skansen i Stockholm. Seglora gamla kyrka bedömdes att vara en värdig sådan, och med hjälp av en insamling inköptes också denna för den aktningsvärda summan av 1000 kronor.
Kyrkan plockades ner bit för bit, stockar och stenar numrerades prydligt, och allt materialet forslades med hästskjutsar till närmaste järnvägsstation som låg i Fritsla och därifrån med tåg till Stockholm där kyrkan återuppfördes.

PDF-fil